Cele mai frecvente 3 greșeli de compoziție

Bună ziua, dragi prieteni!

Ce păcat că mulți dintre noi fac greșeli când vine vorba de compoziție, și încet-încet devenim sclavii acestor greșeli! Majoritatea fotografilor trec prin aceste greșeli și învață din ele. Simți că și tu ai căzut în vreuna dintre aceste capcane?

3 greșeli de compoziție
Regula treimilor încălcată
  1. Regula treimilor folosită mereu. Nu e nimic rău în această regulă odată ce am învățat că este doar un ghid. Uneori avem nevoie de ea, însă în unele cazuri este nevoie să o încălcăm și să căutăm alte modalități de a crea o compoziție cu adevărat memorabilă. Pentru a reuși să creem o imagine extraordinară încălcând regula treimii este nevoie să înțelegem pe deplin unele concepte precum echilibrul, folosirea cu efect a liniilor, spațiilor negative și contrastelor.
  2. Nu mai ai ce învăța? Mai gândește-te! Asimilarea cunoștințelor în domeniul fotografiei este un proces care durează întreaga viață, după cum afirmă fotografi cu ani grei de experiență. Învață de la fotografii pe care îi admiri cel mai mult. Care sunt metodele lor de compoziție preferate? Ce fel de obiective folosesc? Cum folosesc subiectul, lumina și compoziția pentru a obține balansul perfect?
  3. Nu te apropii destul de subiect? Celebrul fotograf Robert Capa a spus: ”Dacă fotografia nu e destul de bună, înseamnă că nu te-ai apropiat destul.” Ești cu adevărat aproape de subiect? Acest lucru e important mai ales dacă folosești un obiectiv cu unghi larg. Dacă ești prea departe, fotografia va pierde din impact. Ești apropiat și emoțional de subiect? Pune-ți această întrebare fie vorba de un peisaj sau de o persoană. Dacă te poți identifica cu persoana pe care o fotografiezi sau dacă alegi un peisaj de care te leagă sentimente sau amintiri, fotografia va exprima aceste sentimente.

Leave a comment